Фото: Пиксабеј

Авионските несреќи се исклучително ретки, па летањето се смета за еден од најбезбедните форми на патување, но добро е да знаете што може да ви помогне да преживеете.
Експертот за авионски несреќи и автор на книгата „Најмистериозните воздушни катастрофи во светот“, Кристин Негрони, нуди неколку совети што ќе ви помогнат во случај на авионска несреќа.
Негрони сподели каква облека треба да носат патниците за да ги оптимизираат нивните шанси да го преживеат летот. Така, најважниот избор е облеката што ја носите. Таа предлага секогаш да избирате патики и никогаш да не носите високи потпетици и чевли што ви се непријатни. Тоа е затоа што во случај на несреќа ќе биде полесно да се помине преку оштетените остатоци.
Според студијата спроведена од компанијата „Боинг“, повеќето авионски несреќи се случуваат при полетување и слетување, па затоа не се препорачува да ги соблекувате чевлите во тие фази. Негрони наведува дека секоја компанија треба да воведе правило за соблекување чевли.
Таа вели дека луѓето што патуваат со авион треба да избираат потесна облека како фармерки. Иако таа не наведе конкретна причина, потесната облека има помала веројатност да се фати на остатоци и оштетувања.
Патниците можат да ги зголемат своите шанси за преживување со отстранување остри предмети од нивните џебови. Тоа е затоа што клучевите и другите слични предмети може потенцијално да го продупчат лизгачот на надувување што патниците би го користеле за да излезат од авионот во случај на несреќа.
Исто така, важно е да се избере облека направена од незапаливи материјали, па, според тоа, памукот и волната се многу подобар избор од синтетичките материјали.