Фото: Пиксабеј

Кинески инженери ја изградија првата антена со средна фреквенција со низа квадратни километри (проект наречен СКА), што е значаен чекор кон изградба на најголемата низа на радиотелескопи во светот.
Антената е инсталирана на полигон во Шиџиажуанг, главниот град на провинцијата Хебеј, на 20 септември. Ова ја покажува водечката улога што Кина ја одигра во обезбедувањето на основниот капацитет и решение за антена за проектот СКА, пренесува „Синхуа“.
Проектот СКА е мрежа од илјадници радиоантени од различни типови и големини, лоцирани на неколку локации во Западна Австралија и Јужна Африка. Ќе има многу поголема чувствителност и брзина на истражување од кој било друг радиоинструмент развиен до денес.
Првата антена ќе ја постави техничката основа за 64 комплети среднофреквентни антени од проектот СКА, кои ќе ги развијат институции од Кина, Јужна Африка и од Италија.
Меѓународниот голем научен проект беше заеднички финансиран, изграден и управуван од повеќе од 10 земји, а Кина беше една од седумте членки основачи и потписнички на Конвенцијата за опсерваторија СКА потпишана во 2019 година.
Научните цели на телескопската низа вклучуваат формирање на првите објекти што емитуваат светлина во универзумот, природата на темната енергија, космичкото магнетно поле и гравитацијата, како и потрагата по молекули на живот, па дури и вонземска цивилизација.