Бројот на компјутерски измами извршени во светот значително се зголеми за време на пандемијата на коронавирусот, кога многу вработени лица се префрлија на работа од дома, односно преку интернет, а за да ги постигнат своите намери, сторителите почнаа да користат нови алатки, вели генералниот директор на руската високотехнолошка грижа за корисници „Автоматика“ Владимир Кабанов.
– Додека сајбер-криминалците порано се обидуваа да ја нарушат одбраната на компаниите или поединците, сега се појави нов метод, поврзан со пандемијата, станува збор за попусти и разни понуди за заштита од вирусот, набавка на лекови и слично – вели Кабанов за руската новинска агенција ТАСС.

Како што објаснува Кабанов, корисниците се упатуваат на лажни интернет-страници, преку кои се изведува таканаречениот „фишинг“, на кои многумина оставаат информации за нивните банкарски картички или на нивниот компјутер е инсталиран малициозен софтвер.
– Интернет-криминалците сега користат пософистицирани методи, како што се испраќање линкови до веб-страниците на кои се врши „фишингот“, копирање интернет-презентации и користење домени на големите компании за испраќање несакани електронски пораки и програми што содржат вируси – истакнува Кабанов.
Во исто време, тој посочува дека многу вработени лица што се префрлиле на работа од дома користеле јавни интернет-мрежи и не инсталирале или на ажурирале антивирусни програми на нивните компјутери, што ги направило поподложни на сајбер-напади.