Научниците развија биоразградлива пластика што се распаѓа на сонце и воздух.
Пластиката е голем проблем во светот, а на некои места е и значајна причина за поплавување. Поради фактот што пластичните полимери не се распаѓаат лесно, овој вид загадување може да ги „заглави“ реките. Ако пластиката стигне до морето, таа завршува во огромни пловечки полиња со ѓубре. За да се справат со проблемот со загадувањето со пластичниот отпад, научниците развија разградлива пластика што се распаѓа откако ќе биде изложена на сонце и воздух само седум дена. Ова е огромно подобрување во однос на фактот дека денес за распаѓање на пластиката се потребни децении, па дури и векови.

Во весникот на Американското хемиско друштво, научниците објавија детали за разградливата пластика што на сонце се претвора во килибарна киселина, природна нетоксична мала молекула што остава микропластични фрагменти во околината. Научниците користеле нуклеарна магнетна резонанца и хемиска спектроскопија за да ги демонстрираат своите откритија на пластика, полимери на база на нафта.
Авторите на студијата велат дека разградливата пластика може да се меша со друга пластика за да се произведат потрајни предмети, а покрај тоа ќе биде полесно разградлива. Разградливата пластика може да биде особено корисна во електрониката. Кога би се користела, пластиката би била затворена во електронски уред и заштитена од воздух и сончева светлина за да може да трае со години. Меѓутоа, по транспортот до депонија, уредот ќе се скрши, а пластиката ќе биде изложена на сонце и воздух и ќе се распадне за неколку дена. Исто така, нуспроизводот од пластиката, килибарната киселина, може да се рециклира за комерцијална употреба во фармацевтската и прехранбената индустрија. Неодамна беше развиен метод во кој биоразградливата пластика се претвора во авионско гориво.
Биоразградливата пластика е чекор напред во борбата против пластичниот отпад, но треба да се направи многу повеќе, бидејќи 10 милиони тони пластичен отпад завршуваат во океаните секоја година. Комерцијализацијата на новата пластика се очекува за пет до десет години.