Секојдневно сме изложени на голем број предизвици, кои честопати предизвикуваат стрес и зголемен ментален и физички напор, кои во голема мера влијаат на целото наше тело. На краток рок, стануваме напнати и нервозни, или може да се појават проблеми со концентрацијата, додека, на долг рок, резервите на енергија и минерали се исцрпуваат побрзо. Меѓутоа, со урамнотежена исхрана, со внесување аминокиселини потребни за градење протеини и задоволително количество одмор, можеме многу брзо да ги дополниме нашите резерви на енергија. Кога зборуваме за физичкото и менталното здравје, аминокиселините ретко се споменуваат, иако овие органски соединенија се градежни блокови на нашето тело. По водата, аминокиселините што ги сочинуваат протеините се најраспространетите компоненти на човечките мускули и други ткива.
Постојат аминокиселини што нашето тело може да ги создаде само под одредени услови, а една таква аминокиселина е Л-аргинин, чија главна функција е да го зголеми производството на азотен оксид.
Аминокиселините се еликсир на животот: бидејќи азотниот оксид има вазодилатациско дејство, Л-аргининот ја подобрува циркулацијата на крвта, како и снабдувањето на клетките со кислород, хранливи материи, течност и хормони, но исто така го забрзува заздравувањето на раните во случај на повреда. Друга таква хранлива материја е ацетил Л-карнитин, дериват на аминокиселина, кој помага во метаболизација во клетките. Позитивно влијае на функцијата на мозокот, ја стимулира меморијата, помага за активно размислување, но исто така го намалува чувството на замор.

Поради својата улога во процесот на разградување на маснотии, исто така е заслужен за ефектот на согорување на маснотиите, а е достапен и како додаток во исхраната. Иако Л-аргининот и ацетил Л-карнитинот ги произведува нашата „внатрешна кујна“, односно нашето тело, мора да бидеме свесни за фактот дека физичкиот или менталниот стрес, но и интензивниот тренинг може да го намалат нивното производство и со тоа да доведат до нивен недостиг. Во овој случај, препорачливо е да се обезбеди надворешно внесување на овие супстанции.
Зелен кашест сок што гради мускули: ацетил Л-карнитинот се наоѓа главно во црвеното месо, додека природен извор на Л-аргинин се оревите, сончогледот, кафениот ориз и овесот, а двете аминокиселини се наоѓаат, на пример, и во некои квалитетни енергетски пијалаци. Дополнително внесување од надворешни извори е особено важно за активните спортисти, но нивно внесување им се препорачува и на другите за време на одредена активност, без разлика дали станува збор за работа или хоби што вклучува долготрајна физичка активност со релативно слаб интензитет и која бара постојана и силна концентрација, како на пример играње компјутерски игри.