Се одржа Меѓународниот фестивал на изворен фолклор „Тодорица“

На меѓународниот фестивал на изворен фолклор „Тодорица“ што се одржа во Свети Николе, КУД „7 Септември“ од Македонски Брод го освои второто место во конкуренција на 12 фолклорни ансамбли од земјава и од странство.
– На меѓународниот фестивал на изворен фолклор „Тодорица“ во Свети Николе, нашето културно уметничко друштво „7 Септември“ го освои второто место во конкуренција на 12 фолклорни ансамбли од земјава и од странство. На фестивалот учествуваа групата „Ѓердан“ од Скопје, КУД „8 Октомври“, Крива Паланка, студиото „Фолклор“, фолклорниот ансамбл „Мугри“ од Кочани, КУД „Моравац“ од Ќичевац, Србија, и други. Нашето друштво со перфектна изведба се избори за висок пласман, а и аплаузите на присутната публика беа најдобра потврда за перфекцијата со која ја изведовме нашата програма – истакна Милена Стојческа, директорка на Домот на културата во Македонски Брод под чија закрила работи и КУД „7 Септември“.
Директорката потсети дека КУД „7 Септември“ е исклучително млад состав според годините на членството, но редовната работа и талентот придонесуваат за наградите што ги добиваат на сите фестивали каде и да настапат. З.А.