Во изложбениот салон на Музејот на градот Неготино e отворена изложбата „Фрагментирана интроспекција“ од авторот Слободан Милошески. Изложбата е составена од 14 скулпторски дела од галериски формат, создадени во последните две години во материјалот инокс. Публиката ќе има можност да ја посети изложбата до 1 јуни.
– „Фрагментирана интроспекција“ е технички умешна и концептуално богата изложбена поставка, која ја истражува сложената врска помеѓу нашето јас, перцепцијата и идентитетот. Таа го ангажира гледачот и на интелектуално и на емоционално ниво, поттикнувајќи подлабоко истражување на сопственото битие. Оваа изложба е доказ за умешноста на уметникот и неговата способност да пренесува сложени и длабоки концепти преку медиумот метал, што резултира со прекрасни уметнички дела, кои предизвикуваат контемплација – вели историчарот на уметност проф. д-р Џемил Бектовиќ, во својата критика по повод оваа изложба.
Слободан Милошески е роден во Охрид во 1977 година. Тој дипломира на
Факултетот за физичка култура во Скопје во 2001 година. Во 2009 година дипломира на Факултетот за ликовни уметности во Скопје на вајарскиот оддел, а магистрира на истиот факултет во 2011 година. Во 2018 година докторира на Национална уметничка академија во Софија, Р Бугарија, на катедрата за скулптура.
Досега има реализирано 30 самостојни изложби, а учествувал на повеќе од 90 групни изложби во земјава и во странство. Добитник е на 16 награди и признанија, од кои најзначајни се наградата за скулптура „Јордан Грабул“, доделена од Друштво на ликовните уметници на Македонија во 2012 и 2015 година, наградата за скулптура мал формат „Димо Тодоровски“, доделена од ДЛУМ во 2014 година, наградата за скулптура доделена од ДЛУМ во 2020 година, наградата за современа скулптура „Боро Митриќески“ во 2021 година и наградата „Адем Кастрати“, доделена од КИЦ-Скопје во 2021 година. Во неговата биографија се забележливи реализираните скулптури во јавен простор, меѓу кои: скулптури на Живко Чинго, Ристо Шишков, Кузман Шапкарев, Јоаким Крчоски, Спомен-обележјето на Првото заседание на АСНОМ, Скулптура на Муза наменета за фасада на објектот „Стар театар“, скулптури наменети за фасадата на објектот на МНР, како и скулптура поставена на Интернационалниот балкански универзитет, сите во Скопје.
Авторот Милошески е член на ДЛУМ од 2009 година, а во моментот работи како вонреден професор на Ликовната академија при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип.