Фото: Диоген Хаџи- Коста Милевски

„Балада за ангелот“ е песна на Григор Копров, со аранжман на Стефан Петановски, а по текст на Душан Бачиќ, што на фестивалот „Белградска пролет“, што ќе се одржи на 20 април, ќе ја пее девојката со бисерен глас, Ана Петан.

Песната по многу нешта е особена, најпрво затоа што звучи многу моќно поради супериорниот вокал на Ана, а потоа затоа што е инспирирана од еден коментар на Јутјуб, напишан под песната „Твоите бакнежи на моите бели кошули“, една од омилените на Тоше Проески, исто така дело на Копров.

Фото: Диоген Хаџи- Коста Милевски

Така коментарот „кога сум тажна ти си тука, и кога сум среќна тука си, во секој мој нов ден“, стана рефрен на оваа балада, која потсетува на Тоше, на љубовта и на големите емоции.

Инаку, Ана Петан е пејачка со огромен потенцијал, а овој настап е одлична можност да ја слушнат и надвор од границите. И посакуваме многу среќа и на „Белградска пролет“ и на следните летни фестивали: „Сунчане скале“, „Шибенска шансона“ и „Охрид- фест“ што годинава ќе се случува на 30 и 31 август.