Ознака: посна трпеза

Бадник – празник кога семејството и домот се црква

Бадник значи будност. Зборот Бадник доаѓа од старомакедонскиот збор Б’дник, Будник, што значи: Бдеење, Будност, неспиење во ноќта спроти Божиќ. Будни заради очекувањето на...