Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25745)

Нови планови за суперлига, со 60-80 тима?

Според новиот концепт би имало отворена европска суперлига, во формат со повеќе дивизии, а на тимовите би им се гарантирале најмалку 14 меча по...

Енергетската транзиција е во судир со реалноста

Со оглед на обемот и сложеноста на транзицијата кон почиста енергија, некои се загрижени дека економската анализа доби краток рок на траење во процесот...

Војна за енергетски субвенции без победници

Спорот меѓу САД и Европската Унија за субвенции за чиста енергија може да поттикне маѓепсан круг на протекционистички мерки. Во време на зголемени политички...

Дали знаете што значи префиксот „ај“ во зборот ајфон?

Техно Во 1998 година, Стив Џобс го претстави ајмек, првиот уред на „Епл“ досега со сега универзално популарниот префикс „и“ или „ај“. Малата буква „и“ пред...

Ќе продолжат да се откриваат нови сателити

Астрономите открија 12 нови природни сателити околу најголемата планета во Сончевиот Систем, што значи дека Јупитер сега има вкупно 92. Така, повторно го зазеде...

Изложба на дела инспирирани од тангото на Пјацола

Изложбата со наслов „Вечното танго“ ќе биде отворена на 12 февруари (недела), во 19.30 часот, во галеријата „КО-РА“, во Домот на култура „Кочо Рацин“...

Наградата „Ацо Шопов“ за „Убавите жени“ од Зоран Пејковски

Комисијата за годишната награда „Ацо Шопов“ на ДПМ за најдобра поетска збирка, во состав Зоран Анчевски (претседател), Мерсиха Исмајлоска и Славе Ѓорѓо Димоски (членови),...

Високата вредност на вештиот наод суштински елемент за квалитетна кривична...

ТРКАЛЕЗНА МАСА ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА АСОЦИЈАЦИЈАТА ЗА КОРПОРАТИВНА БЕЗБЕДНОСТ: МОДЕЛОТ НА ВЕШТАЧЕЊЕ ВО МАКЕДОНИЈА - АКТУЕЛНИ СОСТОЈБИ И ПРЕДИЗВИЦИ Во организација на Асоцијацијата за корпоративна...

Секаде каде што живеам собата ми е со поглед на Македонија

Во периодот кога пишувам толку многу ми е интересно што не се сеќавам на приватниот дел од животот во тој еден месец. Не ми...

Итно „стероиди“ за Украина за брз крај на војната

Поранешниот американски потполковник Александар Виндман во својата анализа за магазинот „Форин аферс“ го повикува Вашингтон да не се двоуми што побрзо „да го снабди...