Техно

Во 1998 година, Стив Џобс го претстави ајмек, првиот уред на „Епл“ досега со сега универзално популарниот префикс „и“ или „ај“.
Малата буква „и“ пред повеќето производи на „Епл“ стана толку препознатлива што сега речиси никој веќе не обрнува внимание на неа, а уште помалку луѓе знаат што всушност значи. Дали некогаш сте се запрашале што навистина значи префиксот „ај“?
Обично луѓето претпоставуваат дека тоа значи „интелигентен или незаменлив“, а некои дури помислиле дека „ај“ значи „мој телефон“, но тоа не е така. Идејата на Џобс беше едноставна – „и“ го означува она за што повеќето луѓе ќе користат персонален компјутер, а тоа е интернетот.
Тоа објаснување сè уште не беше завршено, па Џобс подоцна откри што друго значи „и“, а всушност не е само еден збор, туку дури пет од нив, кои го симболизираат целиот идентитет на неговата компанија. Имено, тој рече дека буквата „и“ ги означува зборовите: „индивидуалност, инструкција, информација и инспирација“. Тој исто така мистериозно рече дека, всушност, нема официјално значење, алудирајќи на тоа потенцијално да значи „лична заменка“ и „упатство“ за образовни цели.
Компанијата набрзо почна да го користи тоа познато „и“ во речиси секој производ, од софтверот ајтулс до хардверот, вклучувајќи го и ајпод, и на крајот го добивме ајфон.
Денес, добро познатиот префикс е заштитен знак на „Епл“, иако во некои од најновите производи е исфрлен од употреба, како што се ЕплТВ и Епл воч.