Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25465)

Америка оддалеку ги детектира и превенира состојбите со недостиг од енергија

Вонредна состојба во САД Информацијата за воведување вонредна состојба во Америка поради недостиг од струја беше примена со големо изненадување, поради убедувањето дека оваа земја...

„Епл“ развива лаптоп со преклопен екран

Техно Американските медиуми пренесуваат дека компанијата „Епл“ работи на развој на уред со екран на преклопување од 20 инчи. Станува збор за уред што претставува хибрид...

Кучето Херц доби медал за храброст

Кучето Херц неодамна го доби највисокото признание, кое во Велика Британија им се доделува на животни, медалот „Мери Дикин“, за покажана храброст во извршувањето...

Записи од 19 век најавуваат трета светска војна

Според книгата „Креманско пророштво“ Селото Кремна се наоѓа на 800 метри надморска височина. Сместено е во Креманската Котлина, меѓу планините Златибор и Тара, во соседна...

Кенија тестира нови соларни панели што ќе обезбедуваат храна

Мултинационален тим од научници е подготвен да тестира нови соларни панели во Кенија, со намера да помогне во производството на електрична енергија, но и...

Дали вулканот ќе еруптира на Балканот?

Гледано од геополитичка перспектива, во регионот на Западен Балкан постојат неколку клучни елементи, кои се во исклучително тесна врска со тоа како ќе се...

Западот возврати со тешки санкции и строги контроли на извозот

САД и голем број државите во светот презедоа разни мерки и санкции со кои се очекува да се влошат економските состојби во Русија како...

Криза на повеќе фронта и во економијата

Економистите укажуваат дека во овој неизвесен период од големо значење е одржување на девизните резерви, но и постојано следење на ситуацијата во Украина, за...

Како ќе се справи Европа со санкциите врз Русија

Руската воена операција во Украина ја истакна потребата Европа конечно да инвестира повеќе во својата одбрана и безбедност. Ваквите агресивни дејства ја наложуваат потребата...

Дали Путин ќе ја обедини Европа?

Низ Европа, националните ставови кон руската воена акција во Украина одразуваат широк спектар на грижи и историски искуства, повикувајќи се на критики дека Европската...