Ознака: шах

„Ласкер 2018“ зададе домашна задача за целиот Балкан

Турската шахистка Дидем Јурдакул (рејтинг 1.604 поени, рангиран 13-ти пред турнирот), триумфира на 3-от меѓународен турнир „Ласкер 2018“, кој во организација на ШК Ласкер,...

Прво реми за Алкалоид, а второ за Гамбит Асеко СЕЕ 

Македонските шаховски претставници на 34. Европски клупски куп (ЕКК), кој се одржува во Порто Карас (Грција), Алкалоид (рангиран прв, со просечен рејтинг 2.741 поени)...

Минимални, но вредни победи на Алкалоид и Гамбит Асеко СЕЕ

Македонските шаховски претставници на 34. Европски клупски куп (ЕКК), кој се одржува во Порто Карас (Грција), Алкалоид (рангиран прв, со просечен рејтинг 2.741 поени)...

Ал­ка­ло­ид има најм­но­гу ша­хи­сти со реј­тинг над 2.700 по­е­ни

На 34-от Европ­ски клуп­ски куп (ЕКК) во шах во Пор­то Ка­рас, Гр­ци­ја, има три клу­ба со про­се­чен реј­тинг над 2.700 по­е­ни. Во таа гру­па...

Успешен почеток на Алкалоид и Гамбит Асеко СЕЕ

Европскиот шаховски првак од 2017 и вицепрвак од 2018 година, скопски Алкалоид, рангиран прв (просечен рејтинг 2.741 поени) на 34. Европски клупски куп (ЕКК),...

Светско првенство во шах за компјутери

Во организација на интернет-сајтот chess.com ќе се одржи Компјутерско светско шаховско првенство помеѓу шаховски програми. Светското првенство во блиц-шах (пет минути време за размислување,...

Преспански амин за ново грчко вето

Ако внимателно се прочита членот 2 од спогодбата може лесно да се увиди дека она што Грција го нуди е повеќе ветер и магла,...

ШК Алкалоид прв фаворит за европската титула

Европскиот шампион од 2016-та и вицепрвак од лани, ШК Алкалоид, е рангиран како прв (просечен рејтинг 2.741 поени) пред претстојниот 34. Европски клупски куп,...

Македонските репрезентации под почетното рангирање на Шаховската олимпијада

Добриот почеток со четири победи и со еден пораз ни овозможи многу силен турнир. Да ги имавме овие 13 бода, а да игравме со...

Шахистите 48-ми, шахистките 70-ти на ШО во Батуми

Македонската машка репрезентација (2.514 просечен рејтинг, рангирана 43-та), го освои 48-то место на 43. Шаховска олимпијада (ШО), која се одржа во Батуми (во конкуренција...