Ознака: филмови

Над 2.000 филмови пријавени за 3. издание на Интернационалниот етнографски филмски...

Интернационалниот етнографски филмски фестивал „Илинденски денови“ е настан кој претставува широк спектар на етнографски филмски теми и авторски пристапи во истражувањето на традиционалниот, но...

Филмови што ги пропуштивте во 2023 година

Предизборието - поле за ширење и дефетистички пораки од разни групи во земјава Минатата година беше исполнета со хитови, сите ја почувствувавме магијата на Барбиенхајмер,...

Полски филмови во Кинотеката

Неделата на полскиот филм почнува денеска во Кинотеката на Македонија, во 20 часот, со проекција на филмот „ИО“, во режија на Јержи Сколимовски. Тоа...

Промоција на три книги и проекција на анимирани филмови за Шопов

Годината во чест на Ацо Шопов се одбележува со уште еден голем настан Македонија продолжува да го чествува делото на својот класик. Јубилејот 100 години...

Детали во филмовите што ги пропуштиле и најверните гледачи

Повторно пуштете ги филмовите што ги сакате! Може да го забележите Том Круз во вестерн, да видите лажна Натали Портман или да забележите прстен...

Имаме дефицит од хорор, но и од филмови од сите жанрови

Матеј Крстевски од „Драгон продукција“ „Драгон продукција“ распиша конкурс за пишување сценарија од жанрот хорор, кои треба да се фокусирани на елементи од словенската митологија...

„Златна рамка“ – можност да се погледнат домашните филмови

Друштвото на филмските работници на Македонија (ДФРМ) и во текот на оваа година планира да организира и да спроведе различни настани и програми со...

Закани по животот и физички напади како од холивудските акциски филмови

Никогаш не знаеш на каков човек ќе наидеш. Некој ќе плати казнен билет и ќе се извини, друг, пак, ќе се објаснува со нас,...

Македонски и француски филмови за крајот на јануари

Кинотечната програма за крајот на јануари избра два македонски играни филмови од најновата продукција, како и еден српски наслов со малцинско македонско продукциско учество....