Ознака: тутун

Тутунот се расадува, се предвидува добра производствена година

Во ек е расадувањето на тутунот, а надлежните од државниот земјоделски инспекторат велат дека годинава е добра за производството на оваа стратешка култура. Со...

Тутунарите и откупувачите се договорија за зголемување на цената на тутунот

Тутунарите и откупувачите, со посредство на Министерството за земјоделство, денеска се договорија за покачување на откупната цена на тутунот од 330 на 360 денари,...

Музејот за тутун во Прилеп се осовременува

Александар Цветкоски, кустос-советник од Заводот и музеј во Прилеп, вели дека проектот е иновативен во многу аспекти Осовременување и збогатување на постојаната поставка на Музејот...

Тутунарите обвинуваат дека откупувачите не им го примаат тутунот

Инспекторатот вели досега нема пријави за неправилности Тутунарите обвинуваат дека откупувачите не сакаат да им го преземат родот. Ако на 15 декември, на почетокот на...

Родот на тутунот намален за 30 до 40 отсто, климатските промени...

За 30 до 40 отсто е намалена годишната реколта тутун. Климатските промени, дождот во време на садење, сушата пред берба и во раст на...

СЗО: Напредува глобалната борба против тутунот

Напорите на јавното здравство за ограничување на употребата на тутун ширум светот постигнуваат напредок. Се поголем број земји преземаат мерки против пушењето, се наведува...

Оставете ги цигарите! Животот се продолжува за 10 години

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека очекуваниот животен век на оние кои престануваат да пушат во своите 30-ти се зголемува за околу десет години...

СЗО повикува да прекине субвенционирањето на тутунот, Македонија меѓу посочените земји

Светската здравствена организација (СЗО) повика да прекине субвенционирањето на тутунот во многу земји, укажувајќи на штетното влијание на оваа култура врз здравјето на луѓето....

Половина од населението секојдневно пуши цигари

Резултатите од направените студии за бихевиоралните и културолошки аспекти за употребата и откажување од тутунот, како и презентација на статусот со инвестициите во тутунот...

Новоформираните тутунски здруженија бараат зголемување на цената на тутунот за 35...

За преку 35 отсто треба да се зголеми цената на тутунот за да има реална исплатливост и повисоки цени за новата реколта, пренесува МИА....