Ознака: светска банка

И со пет отсто пораст, Европа не се стигнува и за...

Ветувања, прогнози, идеи за промена на економската ситуација, за пораст на економијата има постојано, но малкумина ја гледаат бенефицијата од порастот на македонската економија Темата...

Од Македонија се иселени 25 отсто од популацијата

Земјите од Западен Балкан мора да достигнат пораст од пет отсто за да можат за 20 години граѓаните од ова поднебје да го имаат...

Светска банка дава поддршка за прогресивното оданочување

Светска банка ја поддржува и смета дека е прифатлива најавената даночна реформа и воведувањето прогресивно оданочување, но порачува дека Владата треба да направи повнимателна...

Родовата нееднаквост на пазарот на трудот создава загуби во БДП

Истражувањата на Светска банка покажуваат дека во Македонија само 45 проценти од жените на возраст од 15 до 24 години се вработени или се...

Би можело да има 143 милиони „климатски мигранти“ до 2050...

Повеќе од 140 милиони луѓе во три региони во светот можат да мигрираат до 2050 година за да ги избегнат ефектите од климатските промени,...