Ознака: ПССЕ

ПССЕ испраќа 14 набљудувачи на претседателските избори во Македонија

Делегација од 14 набљудувачи на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), предводена од Алфред Хер (Швајцарија, АЛДЕ), ќе ги следи претседателските избори во...

Парламентарното собрание на Советот на Европа препорача Косово да биде покането...

Тони Гламчевски, дописник на Нова Македонија од Стразбур ПССЕ, како и што се очекуваше даде зелено светло за да Косово стане 47-от член на најстарата...

Пролетна сесија на ПССЕ, ќе се разгледува и барањето на Косово...

Во Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) денеска почнува пролетната сесија, што ќе трае до 19 април, на која пратениците во Стразбур ќе...

Време е да се направи проширувањето на ЕУ кон земјите од...

Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) во своите препораки и резолуцијата усвоена по расправата за поддршката на европските интеграции на земјите од Западен...

Од Македонија се бара да остане посветена на европските цели, и...

Коизвестувачите на Парламентарното собрание на Советот на Европа - ПССЕ за пост-мониторинг дијалог со Македонија во нивниот извештај објавен деновиве во Стразбур, оценуваат дека...

Петер Баер e новиот известувач на ПССЕ за Косово

Комисијата на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) го избра пратеникот во Бундестагот, Питер Баер, за известувач за ситуацијата во Косово. Во соопштението...

ПССЕ: Владата да им овозможи финансиска стабилност на медиумите

Најновата резолуција од Стразбур содржи нова задача упатена до нашата влада Во заклучоците на извештајот преточени во Резолуцијата 2304 на Парламентарното собрание на Советот на...

Вториот круг добро спроведен, но и натаму загрижуваат недоследностите

Вториот круг на претседателските избори во Северна Македонија беше мирен и добро спроведен, но сепак, и натаму загрижуваат недоследностите во законската рамка поврзани со...

Политичарите имаат морална одговорност за борба против говорот на омраза

Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) изрази загриженост во врска со почестата појава на говор на омраза што поттикнува ксенофобија, расна омраза, антисемитизам,...

Европа бара да престане сексизмот во парламентите

Парламентарното собрание на Советот на Европа повика да се донесат серија мерки за спречување на сексизмот и сексуално вознемирување во политиката, вклучително и во...