Ознака: производство

Се однесуваме како БДП да го билдаме со производство на нафта...

Изборните денови што се паѓаат среде работна седмица се неработни за вработените во државните институции, но и за приватниот сектор. Но како се одразува...

Тенка е онаа стратегија во која нема здрави елементи за заштита...

Сериозни се количествата што ги увезуваме. Македонија годишно увезува повеќе од 100 илјади тони пченица и дополнително 40-50 илјади тони брашно. Ако се знае...

Стоп за неразумниот извоз на суровини, старт на проектите за подобрување...

Земјите од југот или т.н. држави во развој воведуваат забрани заради заштита на своите суровини, не дозволувајќи т.н. модерна експлоатација од страна на западните...

Катастрофален пад на ланскиот откуп на земјоделското производство – за 28,7...

Земјоделски производи во износ од 16,8 милијарди денари, или околу 273 милиони евра, биле откупени во текот на минатата година. Но изненадува што тоа...

Научниците дошле до луда идеја за производство на кислород

Бактериите што живеат во пустината, кои се хранат со сончева светлина, апсорбираат јаглерод диоксид и испуштаат кислород, би можеле да се вградат во боја...

Силосите празни поради климатските промени и немањето стратегија за зачувување на...

Производството на пченица во криза Статистичките податоци покажуваат дека во 2000 година се произвеле 300.000 тони, а во 2022 година - 224.632 тони. Најголемиот подем...

Производството на енергија во Унијата од фосилни горива на рекордно ниско...

Аналитичкиот центар „Ембер Клајмат“ со нов извештај за користењето на фосилните горива во ЕУ Производството на електрична енергија од фосилни горива во Европската Унија падна...

Македонците трети по заработка од производство на мед

Кина не е само земја во светот што произведува најмногу мед туку води и во приходите по жител генерирани со еден од најстарите и...

Кина е веќе во новата ера на електричните возила

Кој доминира во светот во производството на електрични возила Со речиси 900 гигават-часа производствен капацитет или 77 отсто од светскиот, во Кина се наоѓаат шест...

Намалувањето на производството на нафта се заканува да ги зголеми цените

Саудиска Арабија најави дека ќе го намали производството на нафта за еден милион барели на ден (бнд) од јули. Намалувањето следува по претходните најави на ОПЕК+...