Ознака: правда

Вистина и правда

Македонските политичари немаат право духовно и културно да ја разнебитат Македонија – ни вчера, ни денес, а најмалку утре. „Верувам, Господи, помогни му на...

Зошто хашките случаи не ѝ служат на чест ниту на меѓународната...

Смислата на Меѓународниот суд е дека домашното право и институциите не можат да излезат накрај со сложен проблем во дадена ситуација и дека од...

СДСМ: ниту демократија, ниту правда, ниту Европа!

Да, накратко, демократија, правда, Европа се трите прашања на кои СДСМ дојде на власт, за по седум години да може да заклучиме дека СДСМ...

Правда не се истерува со незнаење

Во каталогот по повод изложбата „100 години Требениште“ не само што со ниту еден збор не беше спомената земјата од којашто потекнуваат предметите туку...

Барањето за екстрадација на Љупчо Палевски испратено до турските власти, определен...

Министерството за правда вчера го испрати барањето за екстрадиција на Љупчо Палевски кое преку Министерството за надворешни работи ќе биде доставено по дипломатски пат...

Министерство за правда: Помилување може да има само доколку е донесена...

Со новиот Закон за помилување кој вчера беше разгледан и утврден на седница на Влада, претседателот на државата може да даде помилување само за...

Поевтинување на правдата: Кривичноправни контроверзии со политикантски еквилибристики

ПОВОД: ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ИЗМЕНИ НА КРИВИЧНИОТ ЗАКОНИК Искусните правници ја гледаат контроверзноста на предложените измени на Кривичниот законик во тоа што со намалувањето на казните за...

Одмаздата како соголена правда на „шарената“

Очигледно кај нас „шарените“ наивно веруваа дека нападите на толпата наскоро би можеле да станат „норма на денот“ - однесување на институциите што требаа...

Меѓународната правда најнеправeдна спрема Македонија

Европските денови на правдата се предизвик да се анализира и да се истражи какви се околностите на овој план во и околу Македонија. Зашто...

Правда и за Македонија

Европските денови на правдата се предизвик да се анализира и да се истражи какви се околностите на овој план во и околу Македонија. Зашто...