Ознака: односи

Добрите односи со блиските луѓе нѐ прават најсреќни

Студија на „Харвард“ Студијата е започната во далечната 1938 година и продолжува до денес, а првите испитаници биле студенти од „Харвард“ и сиромашни деца од...

Има ли индикатори за легализација на експлоатацијата?

Синдикатите и дел од правните експерти укажуваат дека според нивните анализи и широки консултации, „понуденото законско решение е полошо отколку специјалниот Закон за утврдување...

Европа и кинеските приоритети

Пораките на кинескиот претседател Си Џинпинг пред Националниот народен конгрес ги потврдија амбициите на Пекинг за наредните пет години: приоритет на нацијата е тој...

Антиципација и планирање кога се во прашање пазарните движења и...

Дека нешто не е во функција во трговските односи во прометот со храна, и сето тоа на штета на граѓаните, одамна е јасно. Тоа...

Политиката на Европа за Кина ќе ги обликува трансатлантските односи

Благодарение на своите инвестиции и пристапот до секое ниво на европските општества, Пекинг е подготвен значително да ја прошири својата улога во политиката на...

Зошто дозволувате сеништата од минатото да ги трујат можните добрососедски...

Денес, Европа и светот повторно се соочуваат со апсурдноста на екстремниот национализам, иредентизам и експанзионизам, кои како сеништа од минатото повторно ги нарушуваат меѓудржавните...

Каде е поредокот заснован на востановеното меѓународно право

По тешките искушенија, светски војни и судири, светот секогаш зборува за „поредок заснован на правила“. Но ако правилата може различно да се толкуваат или...

Алатки на посилниот за дисциплинирање на послабиот

„Техниката на растегнување“, или поконкретно кажано „заобиколување на принципите на меѓународното право“, што се примени на Македонија за евроатлантските и европските интеграции, со употреба...

Лекција за македонско-бугарските односи

Госпоѓата Кица Колбе, Македонка што повеќе години живее во Германија, пред десет дена објави текст со наслов „Искушенијата на македонско-бугарското помирување“. Текстот беше пренесен...

Кој го познава подобро меѓународното јавно право, тој има предност во...

Еден мал, по малку и симпатичен обид за ползување на принципите на меѓународното право како бенефиција деновиве беше актуелен во соседството. Имено, во спорот...