Ознака: нуклеарните

Сајбер-оружјето како закана за нуклеарните операции

Со крајот на Студената војна, улогата на нуклеарното оружје во заштитата на безбедноста почна да се намалува, покрај драматичното намалување на повеќето нуклеарни арсенали,...

Обновливите извори на енергија ги потиснаа нуклеарните централи

Според извештајот за статусот на светската нуклеарна индустрија за 2021 година, глобалното производство на нуклеарна енергија се намали за 3,9 отсто во 2020 година...

Какви поуки извлече човештвото од нуклеарните хаварии?

На 11 март 2011 година земјотрес предизвика седумметарски бранови крај брегот на Пацификот кај Јапонија. Цунамито ја уништи нуклеарката во Фукушима. Десет години подоцна,...

Нови рунди на преговори меѓу нуклеарните суперсили

По неколкуте рунди разговори меѓу Вашингтон и Москва, кои се одржуваа од почетокот на годината, па досега и беа без напредок, двете страни конечно...

Нови опасни игри на нуклеарните сили

Русија ја промени својата нуклеарна политика во услови на засилени тензии со НАТО и во момент кога Москва и Вашингтон не можат да се...