Ознака: монголија

Од екстремна зима во Монголија угинаа повеќе од два милиони животни

Повеќе од два милиони животни угинаа оваа зима во Монголија, изјави денеска владин претставник, посочувајќи дека тоа се должи на временските услови додека земјата...

Изложба на Леетив Намдаг Јанчхивин од Монголија во Илинден

Самостојна изложба на уметникот Леетив Намдаг Јанчхивин од Монголија ќе биде отворена денеска, во 18 часот, во уметничката галерија „Илинден“, во организација на Општина...

Опасноста од бубонската чума предизвика забрана за лов на мрмоти

Русија постави патроли кои ќе спречуваат лов на мрмоти на границата со Кина и Монголија откако двете земји пријавија случаи на ширење на бубонска...

Животот на монголските ловци со златни орли

  На Алтајските планини во Монголија, постои мала група на ловци кои живеат и другаруваат со златните орли. Тренирањето и соживотот меѓу овие луѓе и...

Фестивал кој се прославува на замрзнато езеро во Монголија

Еднаш годишно, луѓето од различни покраини на Монголија се собираат на езерото Ховсгол за да ја прослават нивната конекција со природата. Земјата на бесконечното сино...

Танцот на шаманите

Шаманизмот е заштитен со уставот на Монголија од 1992 година, откако беше забранет 70 години во времето на комунизмот. На фотографиите е прикажана церемонијата со...