Ознака: Кинотеката

Македонски филмови во јулската програма на Кинотеката

На летната киносцена на Кинотеката на Македонија месецов ќе бидат прикажани остварувања од нашата национална кинематографија, со постар, но и со понов датум на...

Што ќе гледаме во Кинотеката во јуни?

Програмскиот карван во Кинотеката на Македонија во јуни започнува со проекција на македонскиот филм „Лена и Владимир“, по сценарио на Александар Русјаков, а во...

Шест филма од современата италијанска продукција во Кинотеката

ПОЧНУВА НЕДЕЛАТА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ФИЛМ „ПРОМЕНИ“ Во Кинотеката на Македонија во Скопје од 13 до 18 мај ќе се одржи XXIV издание на Неделата на...

Столе Попов награден за белегот што го остава во македонската кинематографија

Роденден на Кинотеката на Македонија Денеска (29 април) Кинотеката на Македонија го одбележува својот роденден, односно датумот кога е основана во далечната 1974 година. Кинотеката...

Кинотеката на Македонија е дел од проектот „ФилмЕД“

Кинотеката на Македонија годинава е дел од проектот „ФилмЕД“, чија цел е да развива и имплементира тренинг-програми за наставници и едукатори што ќе стекнат...

Пролетно разигрување во Кинотеката

Временската машина стигна до април. Kинотеката реши својот филмски воз да содржи киноприказни од различни жанрови, од различни земји, од различни континенти, со различен...

„Перо Ловшин – Ти можеш“ во Кинотеката

На 22 и 23 февруари, од 20 часот, во Кинотеката ќе биде прикажан долгометражниот музички документарен филм „Перо Ловшин – Ти можеш“, кој ја...

Јануарска програма во Кинотеката

Кинотеката, како по обичај, програмата за првиот месец од годината ја фокусира на најмладата генерација. Но тоа не значи дека ќе бидат игнорирани повозрасните...

Кинотеката ја затвора годината со црно-бели филмови без тон

Кинотеката на Македонија, денеска, во 20 часот, ќе ја одржи последната официјална филмска проекција за годинава. Љубителите на филмската уметност ќе можат да погледнат...

Полски филмови во Кинотеката

Неделата на полскиот филм почнува денеска во Кинотеката на Македонија, во 20 часот, со проекција на филмот „ИО“, во режија на Јержи Сколимовски. Тоа...