Ознака: интелигенција

Разликите помеѓу машкиот и женскиот мозок видени од вештачката интелигенција

Современата компјутерска алатка наречена вештачка интелигенција (ВИ) нашла разлики помеѓу машкиот и женскиот мозок на клеточно ниво, фокусирајќи се на белата материја. Токму ваквите...

Трансформативната вештачка интелигенција ги прави кинеските автомобили попаметни

Сместувајќи се во кадифениот комфор во кабината на своето возило, возачот Лиу му се обраќа на елегантниот екран на контролната табла: „Симо, уште колку...

За вештачката интелигенција

Нагласувајќи ја потребата Македонија да вложи во истражувањата на вештачката интелигенција, во денешниов есеј ќе се обидам накусо да проговорам за нејзините предизвици Во 60-тите...

Вештачката интелигенција ги става новинарите пред тешки одлуки

Подемот на вештачката интелигенција принудува сѐ повеќе новинари да се соочат со етичките и уредувачките предизвици што ги носи оваа технологија. Улогата на вештачката...

Против дезинформациите со помош на вештачка интелигенција

Брзиот напредок на дигиталните технологии и на вештачката интелигенција (ВИ) во изминатиот период целосно ги трансформираше разните аспекти на општеството, вклучувајќи ги и начините...

Вештачката интелигенција и новинарството – без фатализам, но и без...

Потребно е да се предупреди јавноста, особено оние што немаат високо ниво на дигитална писменост, за можностите што ги нуди вештачката интелигенција, особено во...

Влијанието на вештачката интелигенција врз фотографијата

Фотографот на „Магнум“, Јонас Бендиксен, е автор на контроверзната книга „Книгата на Велс“, создадена за време на претседателската кампања во САД во 2016 година....

Законот за вештачка интелигенција и што значи тоа за нашата...

Ако нашата држава сака да биде членка на ЕУ, ќе мора да ги усогласиме нашите регулативи со тие на ЕУ, вклучувајќи го и законот за...

Што може ЕУ да научи од Азија за регулативите за вештачка...

Здружението на нациите од Југоисточна Азија (АСЕАН) се согласи со упатствата за регулирање на употребата на вештачката интелигенција. Дали може да ги постави стандардите...

Дали вештачката интелигенција ќе го достигне човечкиот мозок?

Го поставувам моето основно прашање до каде ќе одат човечките пронајдоци и дали баш сите се неопходни за напредокот на жителите на планетава Земја....