Ознака: индустрија

Пад на текстилната индустрија во Македонија

Македонија повторно се соочува со надолен тренд кај лон- производството во текстилната индустрија. Тоа се должи на повеќе фактори, меѓу кои и недостигот од...

Во суперфабриката на „Шаоми“, моделот „СУ7“ се прави за само...

Производителот на паметни телефони, а од неодамна и на автомобили, „Шаоми“, својот прв модел „СУ7“ го произведува во својата суперфабрика во Пекинг за 76...

Како од неизвесна иднина за граѓаните и за индустријата – кон...

Електроенергетскиот систем мора да има функционални базни извори на електрична енергија За да функционира стабилно, електроенергетскиот систем е неопходно да има свои функционални базни извори...

Свиткани шини и лизгање на земјиштето ги сопреа возовите

Топлотните бранови беа одговорни и за широкораспространетите откажувања на возовите, поради проблеми како што се свиткани шини и паднати надземни далноводи. Само во Австрија,...

Откажување од строгите градежни стандарди заради намалување на трошоците

Високите каматни стапки и инфлацијата се товар за градежната индустрија, предизвикувајќи Германија да се откаже од плановите за построги градежни стандарди Германскиот министер за животна...

„Макстил“ со позитивни финансиски резултати

Постојаната инфлација и високите каматни стапки се очекува во повеќето економии да го ограничат закрепнувањето на побарувачката за челик во 2023 година, и покрај...

Љубовта кон стриповите преточена во авантуристичка видеоигра

Македонскиот пазар за видеоигри е релативно мал и сè уште се развива во споредба со другите поафирмирани пазари во Европа и светот. Во земјава...

Месната индустрија бара намалување на царините за да поевтинат месните...

Целта за намалување на цените е заедничка – и на Владата и на граѓаните и на индустријата. Сите ќе бидат задоволни доколку намалувањето на...

Американската зависност од Кина е криза што тропа на врата

Влијанието на домашната политика на Пекинг врз глобалната поморска индустрија и производство Зголемената домашна испорака и бродоградба се клучни за националната безбедност и економијата на...

Авионската индустрија ита кон профит

Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (ИАТА) оваа година предвидува зголемување на патничкиот сообраќај до 83 отсто во однос на периодот пред пандемијата, по две...