Ознака: златни маски

Златните маски од Требениште ќе бидат изложени во Софија

Ексклузивните наоди од некрополата Требениште, кои во 2019 година, во соработка на музеите на Македонија, Србија и на Бугарија, беа поставени во Скопје, како...

Што сведочат златните маски од Требениште?

Заедничко културно наследство, но различни патишта на етногенезата На изложбата по повод 100 години од откривањето на некрополата Требениште, првпат речиси во целина беше претставена...

Најинтересните предмети од Требениште, покрај златните маски

Во поставката се и сребрените ритони, односно рогови за консумирање вино, кои се произведувале во Мала Азија или тогашна Персија, тука е и исклучителното...