Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24376)

Првиот крах на „Војна на ѕвездите“

Ни искусниот режисер не успеа да го спаси филмот за авантурите на младиот Хан Соло Понекогаш и Рон Хауард пцуе. Да, во повеќето од времето,...

Со моторна пила до скулптури од дрво

Во хрватски Иванец на фестивал без класични вајарски длета учествуваше и една жена На четвртото издание на „Хрватскиот вајарски фестивал со моторна пила“, кој се...

Поплавска го поставува „Либертанго“ на балетската сцена

Во рамките на фестивалот „Скопско лето“ на 6 јули (петок) на сцената на МОБ ќе биде изведена балетската претстава „Либертанго“, по музика на Астор...

Ана Темкова сѐ уште слика

Изложбата „Фемина 8“ посветена на сликарката и професорка во пензија укажа дека таа не само што не е заборавена, туку дека им е потребна...

Приватни извршители ги малтретираат должниците

Според статистичките податоци на Еуростат, околу 34 отсто од бугарските граѓани имаат проблеми со редовна исплата на нивните долгови. Грција е последна, со околу...

Белград посакува компромис со Приштина

Зборот „компромис“ го обележува финишот на дијалогот меѓу Србија и Косово, но останува нејасно што подразбираат српските политичари под овој термин Зборот „компромис“ сѐ повеќе...

Зголемен бројот на корисници на Интернет, стагнација на Фејсбук

Во Македонија Интернет користат околу 1,5 милион лица или 75,9 отсто од населението, а милион (48 отсто) се приклучени на социјалната мрежа Фејсбук, покажуваат...

И јазикот заплеткан во небулози

Поранешниот дипломат Ристо Никовски во пообемен текст за „Нова Македонија“ се осврнува потемелно на договорот за надминување на разликата за името со Грција. Неговите...

Вие сте предавници

Вие, со изготвувањето и гласањето на договорот со Грција за наше преименување, господа, сте предавници и како такви ќе ве памети засекогаш македонскиот народ,...

Перо Иваноски-Тиквар, учесник во НОАВМ и на АСНОМ

На 27 јуни 2018 година почина Перо Иваноски-Тиквар. Перо Иваноски-Тиквар е роден на 28 април 1920 г. во Прилеп, во занаетчиска безимотна фамилија. Гимназија...