Ознака: Депозити

Каков сигнал праќаат зголемените кредити и депозити

Тренд на раст и кај банкарските кредитирања и кај граѓанските банкарски депозити Анализирано на годишно ниво, вкупните депозити се зголемени за 9,3 отсто, поради повисоките...

Депозитите како клучна поддршка за економскиот раст

Наместо граѓаните или компаниите сами да инвестираат, тие ги депонираат средствата, кои потоа банките ги вложуваат, односно им ги даваат како заеми на побарувачи...

Депозитите и кредитите во јануари бележат пад на месечно ниво, на...

Депозитите во јануари на месечно ниво бележат пад од 0,8 отсто што се должи на намалување на депозитите на корпоративниот сектор и поумерено намалување...

Депозитите лани со раст од 10,5 отсто, кредитите со 7,3

Депозитите во банките во Македонија минатата година забележале раст од 10,5 отсто, покажуваат податоците на Народната банка на Република Македонија. Зголемувањето се должи пред се на...

Банкарите бараат одложување на оданочувањето на каматите

Македонската банкарска асоцијација бара одложување на оданочувањето на каматите на депозитите на граѓани најавено за 2020 година, до влезот на земјата во ЕУ. Македонската банкарска...

Депозитите и кредитирањето поголеми од проекциите на НБРМ

Монетарна поставеност е соодветна на постојните економски и финансиски услови, при што каматната стапка на благајничките записи се задржа на нивото од три отсто,...