Ознака: астероид

Сонда на НАСА пристигна до астероид

Сондата на Американската вселенска агенција(НАСА) денеска пристигна до астероидот Бену. Станува збор за мисија вредна 800 милиони долари, која започна пред две и пол години...

Астероидот што личи на череп повторно ќе мине крај Земјата

Астероидот во облик на череп, кој мина крај Земјата во октомври 2015 година (токму во периодот пред празникот Ноќта на вештерките), ќе се врати...

Јапонските ровери испратија снимка од астероидот Рјугу

Два јапонски роботи-ровери испратија видео-снимка од површината на движечки астероид, во рамките на нивната мисија чија цел е откривање на информации за настанокот на...

Јапонските ровери испраќаат фотографии од астероидот

Двата мали роботи на кои јапонско вселенско летало „Хајабуса 2“ ги испрати на астероидот Ријугу, денеска ги испратија првите фотографии и податоци од вселенското...