Фото: Пиксабеј

Маж од западна Украина е осуден на доживотен затвор поради помагање на Русија, соопшти Службата за безбедност на Украина (СБУ).

Тој пренесувал информации за локацијата на украинските војници и стратешки важни претпријатија во западниот дел на Украина, соопшти Службата за безбедност на Украина (СБУ). Осудениот исто така бил вклучен во насочување на ракетни напади врз транспортните артерии и индустриските локации во западниот дел на Украина.

Жителот на Лавов бил регрутиран како соработник на руските тајни служби набргу по почетокот на инвазијата. Тој го привлекол вниманието на руските разузнавачи со неговата активност на социјалната мрежа Телеграм.