Фото: принтскрин

Повеќе од 17.000 луѓе досега се евакуирани од поплавените подрачја откако браната Каховка беше делумно уништена, изјави главниот украински обвинител Андриј Костин.

– Повеќе од 40.000 луѓе се во опасност од поплави – нагласи Костин.

Костин рече дека уште 25.000 луѓе треба да бидат евакуирани на страната на реката Дњепар која е окупирана од Русите.

Околу 80 места се во опасност по уривањето на браната Каховка, цели населби се под вода