Фото: Влада

Германскиот канцелар Олаф Шолц повика на солидарност и сочувство за Евреите во Германија додека ја палеше првата свеќа по повод почетокот на Ханука, еврејскиот празник на светлината, јави ДПА.

– Ова е особено важно во овој момент, изјави Шолц  синоќа во Берлин. – Значи, секој од нас може да им даде моќ на зборовите „Никогаш повеќе“.

Шолц ја запали првата свеќа пред Бранденбуршката порта на висок, девет гранки свеќник Ханукија.

Канцеларот рече дека е соодветно овој свеќник да стои во срцето на германската престолнина – „како симбол на надеж и доверба и како симбол на неразделната припадност на еврејската вера и еврејските сограѓани кон нашата земја“.

Шолц потсети на терористичкиот напад на палестинското исламистичко движење „Хамас“ против Израел на 7 октомври и на антисемитските инциденти во Германија.

– Не прифаќаме кога нашите сограѓани Евреи треба да се плашат отворено да ја практикуваат својата религија, својата култура, секојдневие, кога тие го користат своето основно право да бидат видливи, право што го имаат сите луѓе во нашето општество, без разлика на различноста, потенцираше Шолц.

Организаторот на настанот, рабинот Јехуда Теихтал ги пофали Германија и Шолц како светлина на демократијата. Пораката на Ханука е „светлина над темнина, демократија над тиранија“, рече рабинот Теихтал. Тој повика: „Повеќе светлина, повеќе радост, повеќе еврејска свест, тоа е нашиот одговор“.

Во последниве недели во Германија беа пријавени стотици антисемитски инциденти.

За време на церемонијата беа преземени засилени безбедносни мерки, а плоштадот пред Бранденбуршката порта беше опколен.

Со Ханука – Празник на светлината или Празник на осветувањето се одбележува повторното осветување на Вториот храм во Ерусалим по бунтот против Грците во 164 п.н.е. и „чудото на светлината“ на свеќата која горела осум дена.

Празникот, исто така трае осум дена, годинава до 15 декември. Секој ден се пали нова свеќа на свеќникот на Ханука.