Војната во Украина продолжува, а воената и финансиската помош на САД за Украина е сѐ поконкретна и драстично се зголемува. Според повеќето воени аналитичари, САД со својата помош го постигнуваат рекордниот економски и воен трансфер, споредено со кој било сојузник на Вашингтон во последните децении

Вашингтон соборува рекорди со економски и воени трансфери наменети за Киев

Американската воена и финансиска помош за Украина динамично, и по обем и по интензитет, се зголемува. Како што продолжува војната, американската помош има изгледи да го постигне рекордниот економски и воен трансфер од страна на Вашингтон за кој било сојузник во последните децении. Ова е уште позначајна информација доколку се знае дека станува збор за релативно кратко време што беше потребно за да се постигне тоа.

Три вида помош на САД за Украина: хуманитарна, финансиска и воена

Според пресметката на германскиот институт „Кил“ (Institut für Weltwirtschaft – IfW), во периодот од 24 февруари до 3 октомври 2022 година, вкупно 40 земји ѝ доставиле финансиска, хуманитарна и воена помош на Украина, во износ од 93,8 милијарди евра.
Во тој период американската администрација ѝ обезбеди помош на Украина од три аспекти: хуманитарна, финансиска и воена поддршка. Вкупната вредност на пакетот три во едно изнесуваше околу 49 милијарди долари!
Ако тројниот пакет се подели, тогаш сликата изгледа вака:
1. САД ѝ помогнаа на Украина со 9,9 милијарди хуманитарна помош, што е 21 отсто од вкупната американска помош.
2. Финансиската помош на Вашингтон изнесуваше 15,1 милијарди долари (31 отсто од вкупната помош),
3. А пак 8,9 милијарди издвои Вашингтон за Украина во врска со конкретна безбедносна поддршка. Таа опфаќаше различни форми и облици на безбедносна помош:
– обука и логистичка поддршка преку програмата Иницијатива за безбедносна помош на Украина,
– оружје и воена опрема во вредност од 12,7 милијарди долари (27 отсто од вкупната помош) и
– 1,3 милијарда долари грантови и заеми за оружје и опрема.
Во споменатиот период, вкупната американска воена помош за Украина достигна 22,9 милијарди долари, што претставува 48 отсто од вкупната американска помош за Киев.

Широка палета американска воена помош

Во споменатиот временски период, САД ѝ доставија на Украина 8.500 противоклопни ракети „џавелин“, 46.000 фрлачи против оклопни ракети, 1.600 противвоздушни проектили со краток дострел „стингер“, 1.500 противоклопни ракети ТОВ, 11.000 фрлачи со мали гранати, муниција, 75.000 комплети панцирни елеци и шлемови, како и големо количество експлозиви Ц4 и противпешадиски мини, вклучувајќи и насочени мини М18А1. Од артилеријата во наведениот период, САД доставиле 142 хаубици со калибар 155 милиметри со поголемо количество муниција, 36 хаубици со калибар 105 милиметри, 38 системи ХИМАРС и 20 минофрлачи од 120 милиметри. Од тенкови и оклопни транспортери, САД досега испорачале 200 оклопни носачи на персонал М113, 250 оклопни борбени возила на тркала М1117 и 100 оклопни медицински возила. Досега се испорачани илјада теренски „хамви“, стотина тешки трактори за транспорт на тенкови и друго оружје и неколку оклопни командни возила. Кога станува збор за воздушната одбрана, САД испорачаа осум ракетни системи НАСАМС, четири противвоздушни ракетни системи „авенџер“ и противвоздушни ракети ХАВК. Доставени се и 700 дрона „сичблејд“ за уништување оклопни возила и точки на отпор, како и 1.800 самоубиствени беспилотни летала „феникс гост“ и 15 дрона за извидување „скен игл“. За потребите на крајбрежната одбрана, Вашингтон ѝ достави на Украина два противбродски ракетни системи за фрлање „харпун“, 58 крајбрежни патролни чамци и беспилотни чамци за самоубиство. Беа испорачани и четири сателитски комуникациски системи што интензивно се користат за пренос на податоци за руските позиции.

Вашингтон најавува продолжување на помошта и грантовите за Украина

Како што напредува војната и борбите стануваат поинтензивни, а потрошувачката на оружје, опрема и муниција се зголемува, американската администрација одобрува нови транши од воена, финансиска и хуманитарна помош за Украина.
Така, на 6 јануари 2023 година, американското министерство за одбрана објави нов пакет воена помош за Украина во вредност од 3,075 милијарди долари, кој вклучува различни видови борбени возила, артилериски системи, муниција, ракети, опрема за електронско војување и пешадиско оружје.
Како дел од овој нов пакет, САД исто така ќе достават во Украина пешадиски борбени возила „М2А2 бредли“ и самоодни хаубици „М109 паладин“ од 155 мм. Испораката на пешадиски борбени возила „бредли“ се очекува да ги зајакне офанзивните способности на украинските копнени сили. Истовремено, Германија ја донесе конечната одлука за испорака на тенкови „леопард 2“ од различни варијанти, односно им одобри и на другите земји-членки на НАТО на кои претходно им го продаде „леопардот“ да можат да ги достават до Украина. Но сето ова го одобри Германија кога веќе САД се согласија да ѝ испорачаат на Украина од своите најмодерни тенкови „абрамс“. Значи, повторно САД се први на линијата на поддршката, а без неа, сите други земји-членки на НАТО се колебаат.
Понатаму, веќе е одобрена испораката на германските пешадиски борбени возила „мардер“. Помеѓу оружјето што привремено беше класифицирано како навредливо во медиумите, Франција ѝ достави на Украина извидувачки возила на тркала AMX-10RC во конфигурација 6×6, со топ од 105 мм. Артилеријата останува клучна за одбранбената способност на Украина, па како дел од оваа испорака, САД ќе обезбедат, заедно со 18 самоодни хаубици „паладин“ и 36 влечени хаубици од 105 милиметри, како и десетици илјади муниција за ова оружје.
Администрацијата на САД смета дека почетокот на испораките на самоодните хаубици „М109 паладин“ ќе им обезбеди на украинските сили поголема заштита и маневрирање од влечените хаубици М777 што претходно беа испорачани и ќе ги дополни огнената моќ и мобилноста што на украинската страна ѝ беа доставени со самоодни хаубици од американските европски сојузници. Испорака на хаубици од 105 милиметри има цел да ја зголеми ефикасноста на украинската артилерија, која ќе може селективно да ја користи огнената моќ што ѝ е потребна во одредени оперативни ситуации.
САД заедно со Германија на украинските вооружени сили ќе им го обезбедат противвоздушниот ракетен систем „патриот“. Германија одобри испорака на еден баталјон од овие ракети од својот арсенал, а Вашингтон ќе го испорача потребниот број ракети со Германија за ефективни борбени операции. Ракетите „патриот“ ќе се произведуваат и под лиценца во германските фабрики.

Вашингтон донел политичка одлука дека нема да дозволи воен пораз на Украина?!

Новиот пакет американска воена помош за Украина вклучува 50 пешадиски борбени возила „бредли М2А2“, 500 противтенковски ракети ТОВ и 250.000 куршуми од калибар 25 мм потребни за вооружените системи инсталирани на „бредли“. Заедно со борбените возила на пешадијата „бредли“, ќе бидат испорачани и 100 постари оклопни транспортери М113, нормално вооружени со митралези од 12,7 мм и фрлачи на противтенковски ракети ТОВ. Понатаму, како дел од тој пакет беа испорачани 55 оклопни MRAP отпорни на мини (Mine Resistant Ambush Protected Vehicles), 138 HMMWV повеќенаменски возила на тркала, познати како „хамви“, 18 самоодни хаубици „M109 паладин“ со 18 транспортни возила за муниција.
Бидејќи е сосема веројатно дека борбите на украинското бојно поле ќе продолжат со зголемен интензитет и со зголемена употреба на расположлива воена опрема, нема сомнеж дека САД, заедно со своите сојузници, ќе продолжат да снабдуваат сè поголеми количества оружје и воена опрема. Вашингтон и европските сојузници од НАТО донесоа политичка одлука дека нема да дозволат воен пораз на Украина. Како ќе се заврши сето тоа, засега никој не сака да прогнозира.