Повеќе од 5.000 диви птици преселници угинаа како последица на птичји грип во природниот резерват Хула во северниот дел на Израел. Властите затворија местото за посетители и најавија можен недостиг на јајца бидејќи домашната живина во тој дел на земјата се уништува поради претпазливост.

– Ова е најлошиот удар за дивите животни во историјата на нашата земја – рече израелската министерка за животна средина Тамар Зандберг.

Израелските медиуми предупредија дека децата кои го посетиле резерватот можеби биле во контакт со вирусот и на тој начин придонеле за ширење на заразата.