фото: Пиксалс

Чилеанските пратеници во следните неколку дена по случаен избор ќе бидат тестирани на дрога.

Тестирањето ќе се спроведе откако минатиот месец беше усвоен предлогот тоа да биде задолжително, и покрај критиките од некои парламентарци.

Првите 78 чилеански пратеници ќе бидат тестирани по случаен избор следната недела. Мерката е со цел да се подобри транспарентноста на работата на Парламентот.

Во усвоениот предлог е наведено дека сите пратеници ќе треба да се тестираат два пати во текот на секој четиригодишен мандат, а сите позитивни резултати ќе бидат објавени.