Фото: Игор Бансколиев

Агенцијата „Ипсос“ спроведе истражување за невладината организација „Секур попилер“ во шест европски земји, и тоа Франција, Германија, Грција, Италија, Полска и Велика Британија. Прашањата што беа поставувани се однесуваа на порастот на трошоците за живот поради поскапувањето на енергентите, инфлацијата и војната во Украина

Истражување во шест европски земји за статусот на куповната моќ на граѓаните

Најново истражување, спроведено на сериозен примерок граѓани во шест европски земји, покажува дека секој четврти Европеец ја опишува својата финансиска состојба како „несигурна“, повеќе од половината веруваат дека постои сериозен ризик да стане несигурна во наредните месеци, а 80 отсто веќе биле принудени да направат тежок избор при купувањето. Агенцијата „Ипсос“ го спроведе истражувањето за невладината организација „Секур попилер“ во шест европски земји, и тоа Франција, Германија, Грција, Италија, Полска и Велика Британија. Прашањата што беа поставувани се однесуваа на порастот на трошоците за живот поради поскапувањето на енергентите, инфлацијата и војната во Украина.
Од над 6.000 учесници во истражувањето, 54 отсто рекле дека нивната куповна моќ се намалила во последните три години, главно поради зголемувањето на цените на храната, горивото, парното и кириите. Најпогодена земја е Грција, каде што 68 отсто од испитаниците изјавиле дека куповната моќ им паднала „многу“ или „донекаде“. Во Франција тој процент е 63 отсто, во Италија 57 отсто, во Германија 54 отсто, во Велика Британија 48 отсто и во Полска 38 отсто, покажува истражувањето.
Околу 80 отсто од испитаниците рекле дека веќе морале да направат значителни компромиси – 62 отсто за намалување на патувањата, 47 отсто за намалување на греењето, 42 отсто за позајмување пари од пријатели или роднини, 40 отсто за наоѓање дополнителна работа и 29 проценти да прескокнување на оброкот.
Повеќето од нив, 64 отсто, рекле дека „често“ или „понекогаш“ не можат да одлучат на што друго да заштедат, бидејќи веќе се откажале од она што можат, 28 отсто од анкетираните остануваат без пари до средината на месецот, а 27 проценти често или понекогаш се плашат дека ќе ја загубат куќата. Во просек, 27 отсто од испитаниците во шесте земји изјавиле дека нивната финансиска или материјална состојба е „неизвесна“ и оти „еден неочекуван трошок може да промени сè“, додека 55 отсто рекле дека мора да внимаваат.
Иднината за многумина изгледа уште понеизвесна. Мнозинството Европејци, 55 отсто, рекле дека чувствуваат дека постои висок или значителен ризик да западнат во несигурна финансиска ситуација во наредните месеци, а секој петти смета дека можноста за тоа е многу голема. Најзагрижени се Италијанците (70 отсто) и Грците (68 отсто), потоа Британците (47 отсто) и Французите (42 отсто).
Истражувањето покажало дека до 70 проценти рекле дека морале да ги намалат своите слободни активности, третмани за коса и убавина, како и купување облека за да го зачуваат квалитетот на животот за нивните деца.
Речиси половина од родителите (48 проценти) исто така рекле дека редовно јадат помалку за да ги прехранат своите деца, а 66 проценти рекле дека мора да ги ограничат активностите на нивните деца, вклучувајќи ги и излегувањата и одморите. Во просек, 49 отсто од родителите се загрижени дека нема да можат да им ги задоволат потребите на своите деца, а една третина рекле дека повеќе не можат да им обезбедат разновидна исхрана.
Истражувањето покажа и големи разлики меѓу земјите во однос на групите што се најмногу изложени на ризик од сиромаштија – во Германија тоа се пензионери (61 отсто), во Италија млади (57 отсто) и во Велика Британија самохрани родители (55 отсто).