Судот во Осло во понеделникот отвори расправа за тужбата поднесена од норвешката компанија „Олен Бетонг группен АС“ против владата тврдејќи дека норвешките тајни служби со години се обидувале да ги регрутираат нејзините вработени во Мурманск, пренесува ТАСС.

Компанијата тврди дека претрпела загуби од повеќе милиони како резултат на обвиненијата за шпионажа. На пример, огранокот на „Олен Бетонг“ во Мурманск сега мора да се управува од провинцијата Ругалан во Норвешка.

Компанијата вели дека имало неколку обиди за регрутирање на нејзини вработени во својство на информатори. Руските власти ги открија и забранија засегнатите лица да влезат во Русија.

Извршниот директор на производителот на бетон, Атле Берге во 2016 година беше приведен од оперативците на ФСБ во Мурманск и му беше забранет влез во Русија до 2026 година. Вработен во норвешката компанија во „Мурманск Курт Сто“, беше избркан од Русија и му беше забрането повторно влегување во земјата по контактите со норвешката безбедносна полиција.

Компанијата тврди дека тајните служби се одговорни за тешки финансиски загуби во Мурманск и тврдат дека норвешката влада е должна да плати обештетување од околу 14,5 милиони евра.

Во 2007-2008 година, компанијата инвестираше неколку стотици милиони норвешки круни во својот бизнис во Мурманск.

Судските рочишта ќе траат пет дена. Во среда, судот ќе ги сослуша сведочењата на инспекторот на граничната полиција, Фрод Берг, кој беше осуден во Русија за шпионажа и беше вратен во Норвешка во размена на шпиони со Русија. Адвокатот на „Олен Бетонг“ тврди дека овие два случаи имаат многу заедничко, бидејќи тајните служби го контактирале и Берг. За разлика од вработените во „Олен Бетонг“, Берг се согласил да соработува.