Здрава храна
Дали знаете колку сокот од вишни е добар за вашето здравје? Подобро спиење, подобрена меморија, ублажување на болките во мускулите и зглобовите се само дел од можните придобивки од овој пијалак. Вишните се вистинско чудо на природата бидејќи содржат изобилство од хранливи и корисни состојки што го штитат здравјето. Списокот на придобивки од оваа црвена бобинка е навистина импресивен.
Спречува несоница: Сокот содржи триптофан и го поттикнува лачењето на мелатонин, кој е неопходен за да заспиеме. Ако страдате од несоница или често се будите уморни, почнете да пиете чаша сок од вишна навечер пред спиење за да ви помогне да заспиете и да спиете подолго.
Олеснува гихт: Сокот од вишна значително ги намалува нивоата на урична киселина и ја намалува зачестеноста на нападите на гихт. Други истражувања открија дека вишните може да ја ублажат болката во зглобовите кај луѓето со остеоартритис.
Го забрзува закрепнувањето на мускулите по тренинг: Многу спортисти пијат сок од вишна за да го забрзаат закрепнувањето на мускулите и да ја ублажат болката. Истражувачите го припишуваат овој резултат на природниот антиинфламаторен и антиоксидативен капацитет на црешите.
Ја подобрува меморијата: Освен што го подобрува физички телото, сокот од вишна може да го подобри и умот, односно когнитивните функции. Ова се припишува на полифенолите, антоцијаните и меланинот. Овие биоактивни соединенија можат да ги намалат воспалението и оксидативниот стрес. А тоа се фактори што придонесуваат за дегенеративни нарушувања на мозокот, како што се Алцхајмерова и Паркинсонова болест.
Го намалува крвниот притисок: Сокот од вишни е една од многуте намирници со висока содржина на калиум, па затоа се препорачува за луѓе со висок крвен притисок. Ако се консумира често, може да го намали ризикот од мозочен удар.
Го подобрува видот: Морковите добиваат големо внимание поради нивната поврзаност со подобар вид, но ни вишните не треба да се занемарат. Едно истражување покажа дека пациентите со глауком пријавиле подобрување на видот и намалени симптоми по земањето антоцијани, соединение што се наоѓа во сокот од вишна.