Фото: Пиксабеј

Здрава храна

Куркумата содржи активна состојка, куркумин, што ја дава карактеристичната златна боја. Куркуминот исто така има три многу корисни ефекти.
Антиоксидант – ги штити клетките од слободните радикали. Го зајакнува имунолошкиот систем против токсичните напаѓачи. Сите овие состојки му обезбедуваат моќ на телото во борбата против стареењето.
Антивоспалително дејство – го намалува хроничното воспаление предизвикано од болести како артритис и специфични воспаленија предизвикани од вирусна или бактериска инфекција. Не попусто е познат и како природен ибупрофен.
Ја зголемува меморијата – неколку студии укажуваат дека куркуминот е поврзан со забавување на сенилната деменција.
Не заборавајте во вашата исхрана да вклучите и ѓумбир, кој има одлично антиинфламаторно дејство.
Го подобрува варењето – влијае на цревната микробиота. Неговите ефекти се прошируваат и на мозокот бидејќи, како што знаете, нервниот систем и микробиотата се поврзани.
Антивоспалително дејство – има моќ да ги запре инфекциите што предизвикуваат воспаленија.
Помага во менопауза – постојат студии што покажале дека е ефикасен во намалувањето на топлите бранови и дека има позитивни ефекти врз емоционалните промени што се случуваат во оваа фаза.
Топење маснотии – ја зголемува термогенезата (производство на топлина во телото) и го забрзува метаболизмот за согорување повеќе калории.
Меѓу зачините посебно место има пиперот, кој е еден од најпопуларните и можеби најздрави зачини на нашите простори. Неговата главна тајна е пиперинот, супстанција што му го дава карактеристичниот лутникав вкус.
Антивоспалително дејство – како и другите зачини, може да помогне во ублажување на воспалителните болести.
Лек за болка – втората компонента е капсаицинот. Влијае на болката, а исто така е и антиинфламаторно.
Го намалува абењето и кинењето на клетките – содржи два антиоксиданти, флавоноиди и каротеноиди, кои овозможуваат намалување на оксидативниот стрес во клетките.