Фото: Пиксабеј

Медицински совет

Луѓето што имаат недостиг и од витамин Д и од магнезиум може да имаат корист од земањето на овие два додатока во исто време, но не е неопходно да се зема едниот само затоа што се користи другиот, бидејќи овие додатоци во исхраната можат да бидат еднакво активни како и сите прекумерни лекови без рецепт.
Неодамнешниот тренд дека магнезиумот и витаминот Д треба да се земаат заедно не е поддржан од експертите, кои велат дека луѓето не треба секогаш да ги земаат двата додатока за да ги добијат здравствените придобивки. Вистина е дека внесувањето доволно магнезиум е од суштинско значење за нашето здравје и благосостојба.
Витаминот Д не треба да се зема ако има недостиг од магнезиум. Со други зборови, луѓето не треба да почнат да земаат витамин Д само затоа што нивниот лекар препорачува додатоци на магнезиум. И како што е случајот со секој додаток во исхраната, земањето на овие таблети непотребно може да биде ризично.
Како да знаеме дали ни недостига витамин Д или магнезиум?
Според некои процени, процентот на светското население на кое му недостига витамин Д надминува 40 отсто, а многу поголем е процентот на оние што не консумираат онолку магнезиум колку што се препорачува. Затоа се „популарни“ додатоците на витамин Д и магнезиум, кои често им се препорачуваат на пациентите, велат експертите. За жал, понекогаш може да биде многу тешко да се открие дали некое лице има недостиг од овие две додатока.
Постојат неколку предупредувачки знаци – благ недостиг од витамин Д, на пример, може да предизвика мускулна болка и слабост, додека недостигот од магнезиум може да предизвика гадење, замор и губење на апетитот. Сепак, овие симптоми може да бидат нејасни, што значи дека недостатоците може да ги дијагностицира само здравствен работник.