Изградбата на зони за слободна трговија е важна стратегиска мерка за да се промовираат реформите и отворањето на економијата на Кина во новата ера / Фото: ЕПА

До 2025 година посебната област има цел да формира релативно добро воспоставен институционален систем со либерализација и олеснување на инвестициите и трговијата, да постави функционални платформи со поголема отвореност и да стане центар на претпријатија од светска класа

Кинескиот премиер Ли Кијанг конкретно се заложи за спроведување на стратегијата за надградба на пилот-зоните за слободна трговија за да се промовираат реформите и развојот со отворање на високо ниво. Кинескиот премиер Ли неодамна ги даде забелешките за време на инспекциската турнеја на Шангај за истражување на изградбата на пилот-зони за слободна трговија. Тој ги посети центарот Линганг во Шангај во првата зона за слободна трговија и неколку претпријатија, учејќи за развојот на пилот-зоната за слободна трговија.
Воспоставувањето на специјалната област Линганг во југоисточен Шангај е важно стратегиско распоредување од страна на кинеската влада за понатамошно отворање на економијата. Тоа е важна мерка за да се покаже силната посветеност на Кина за сеопфатно економско отворање и активно учество во развојот на економската глобализација.
До 2025 година посебната област има цел да формира релативно добро воспоставен институционален систем со либерализација и олеснување на инвестициите и трговијата, да постави функционални платформи со поголема отвореност и да стане центар на претпријатија од светска класа.

Интересни заклучоци од посетата

За време на својата работна посета, кинескиот премиер Ли ја истакна потребата од продлабочување на економското отворање во поширок опсег на полиња и подобрување на индустриското и деловното опкружување. При посетата на компанија за прекугранични податоци, кинескиот премиер истакна дека прекуграничниот проток на податоци предизвикува голема загриженост за сите страни. Тој изрази надеж дека компанијата активно ќе истражува и ќе акумулира практични искуства за да даде придонес за нацијата во подобрувањето на релевантните системи.
Додека претседаваше со симпозиум на кој присуствуваа претставници на кинеското министерство за трговија и од осум провинции и општини, како Шангај, Пекинг, Џангсу, Жеџијанг, Хенан, Хубеј, Гуангдонг и Шанкси, кинескиот премиер Ли истакна дека изградбата на зони за слободна трговија е важна стратегиска мерка за да се промовираат реформите и отворањето на економијата во новата ера.

Јакнење на стратегијата за слободни економски зони

– Во текот на изминатата деценија изградбата на пилот-зони за слободна трговија одигра водечка улога во институционалните иновации, создаде жив пример за отворен развој и промовираше имплементација на главните стратегии, играјќи важна улога во процесот на реформи и отворање на Кина – образложи кинескиот премиер.
Ли рече дека треба да се направат напори за енергично спроведување на стратегијата за надградба на слободните трговски зони.
– Фокусот треба да биде на усогласување со меѓународните економски и трговски правила со високи стандарди, промовирање институционално отворање и постигнување повисоко ниво на либерализација и олеснување во трговијата со стоки – рече тој.
Според кинескиот премиер, исто така треба да се направат напори за промовирање на иновативниот развој на трговијата со услуги и истражување нови модели за прекугранично управување со податоци.