Домување

Пастата за заби е благо абразивна, па затоа е одлична за чистење дамки, но сепак е доволно нежна и нема да ги оштети чувствителните површини. Дополнително, некои пасти за заби се дури и формулирани за избелување, што ги прави уште поефикасни во отстранувањето на дамките. Затоа, не е ни чудо што пастата за заби може да се користи за чистење, а за најдобри резултати е одлична белата паста за заби.
Бели кожени патики: Ако на белите патики имате тешки дамки, измешајте една лажица бела паста за заби, една лажица сода бикарбона и една лажица вода. Користете мека четка за заби за да го нанесете растворот на дамките, нежно тријте со кружни движења. Избришете со влажна крпа, а потоа исушете.
Плочки од линолеум: Ако има дамки на подот од линолеум, втријте бела паста за заби на плочката со чиста крпа и размачкајте додека нема повеќе остатоци од пастата за заби.
Сребрен прибор за јадење: За да блесне извалканиот сребрен прибор, нежно тријте го секое парче со капка паста за заби. Потоа исплакнете и исушете темелно.
Пегла на пареа: Ако железната плоча е покриена со минерални наслаги, пастата за заби помага да се исчисти. Втријте ја пастата за заби на плочата, а потоа внимателно избришете ја преостанатата паста со чиста крпа. За да се осигурите дека сите остатоци се целосно отстранети, испеглајте обично парче ткаенина пред да започнете со пеглање на облеката што ја носите.
Мијалник: Иронично, оние делови од пастата за заби што случајно паѓаат во мијалникот и прават тој да изгледа неуредно, всушност може да се користат за чистење на мијалникот. Користете влажен сунѓер за да ја размачкате белата паста за заби со кружни движења, а потоа исплакнете темелно.