Фото: Макфакс

Потребни се иницијативи кои ќе ги поттикнат граѓаните на единство и кои ќе стимулираат да зборуваме за квалитет и развој, а не за поделби по било какви основи, потенцираат од ЛДП.

– Не само што не треба да се спомне, туку не треба ни да се промовира иницијативата за „Асоцијација на албански општини“ во Македонија затоа што тоа е чин кој создава групирања и поделби и се коси со вредностите за либерално-демократско, европско општество кон кое се стремиме – се вели во острата реакција на Либерално-Демократската партија.

– Во време на европски интеграции ваквата иницијатива води кон создавање на нови поделби во општеството, а не кон заедништво. Македонија е мултикултурно општество, во кое освен Албанци, живеат и Турци, Бошњаци, Власи, Срби, Евреи, Роми и останати заедници.

Би сакале да потенцираме дека аспирациите на „големи држави“ одамна се минато и не носат ништо освен партиски поени.

Се додека не зборуваме за квалитет, еднаквост пред законот не може да очекуваме дека ќе живееме во прогресивно, демократско и напредно општество во кое сите се чувствуваат слободни, еднакви и безбедни.

Од партијата повикуваат сите партии од земјава да ја осудат иницијативата на “Алтернатива” и да престанат манипулативните изјави со чувствата на граѓаните, затоа што обидите за етнички тензии земјата ја носат во погрешен правец.

Социјалистичката партија на Македонија со зачуденост се информира за иницијативата на партијата Алтернатива за формирање на заедница на албански општини во Македонија. Оваа партија како да заборавила дека прашањето е решено со Уставот и дека Македонија е унитарна мултинационална држава. Прашањето за соработка меѓу општините е затворено со Рамковниот договор и со Законот за локалната самоуправа.

СПМ оценува дека Алтернатива доцни со овој предлог само 21 година, зошто Законот за локалната самоуправа што го регулира ова прашање е донесен во 2002 година.

Во член 14 од овој Закон е предвидена меѓуопштинската соработка и тоа:

(1) Во вршењето на своите надлежности, општините можат меѓусебно да соработуваат.

(2) Заради остварување на заедничките интереси и вршење на заедничките работи од надлежност на општините, тие можат да здружуваат средства и да формираат заеднички јавни служби, во согласност со закон.

(3) Со цел за извршување на одделни надлежности, општините можат, исто така да формираат заеднички административни тела во одредени области, во согласност со закон.

(4) Општините можат да соработуваат и со единици на локалната самоуправа на други земји, како и со меѓународни организации на локалните заедници, како и да членуваат во меѓународни организации на локалните власти.“

Од цитираните законски одредби е јасно дека меѓуопштинската соработка е право и можност на секоја општина и тоа се случува веќе две децении без разлика дали се македонски, албански, турски, ромски или други општини.

Со одењето во опозиција партијата Алернатива има потреба од формулирање на ставови кои звучат националистички и етнонационалистички за да си го зголеми рејтингот. Играњето на етничи прашања во мултиетничка држава е секогаш иритирачко зошто се предизвикуваат другите етноси да покренуваат радикални барања на штета на стабилноста во државата.

Социјалистичката партија на Македонија истакнува дека градњето на меѓусебни добри односи е од полза на сите во Македонија и затоа е потребно институционално да се решаваат сите проблеми. Власта мора да носи одговорност и превентивно да ги согледа сите прашања, како и ова, кои може да ги нарушат мирот и стабилноста на граѓаните.