Фото: Маја Јаневска-Илиева

Конзервативната партија ВМРО-ДПМНЕ во Македонија треба да се врати на власт по седум години, постигнувајќи голема победа на вчерашните парламентарни и претседателски избори, наведува бриселскиот портал „Политико“ во освртот на изборните резултати.

– Ваквиот исходот се очекува дополнително да ја искомплицира долгогодишната амбиција на Северна Македонија за пристапување во Европската Унија, како и нејзините односи со соседните Бугарија и Грција – оценува порталот.

Во текстот се посочува дека иако извојуваа убедлива победа, конзервативците ќе треба да формираат коалиција за да обезбедат мнозинство во 120-члениот Парламент, бидејќи според првичните резултати имаат 59 пратеници.

Во исто време, додава порталот, претседателската кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Сиљановска Давкова ќе стане првата жена носител на функцијата претседател на државата, која е главно церемонијална.

„Политико“ потсетува дека во 2018 година земјата постигна историски договор, менувајќи го името и Уставот и ставајќи крај на деценискиот спор со Грција, што и овозможи да влезе во НАТО во 2020 година.
Меѓутоа, додава порталот, во последните две години, Бугарија ја блокираше кандидатурата на Македонија за ЕУ, барајќи да се измени нејзиниот Устав „за да се признае бугарското малцинство во земјата“.