Фото: Фејсбук/Приватна архива

Осумгодишниот генијалец од Тетово, Македон Димтровски, се фотографираше со сребрениот медал добиен на годинешниот натпревар „Математика без граници“.

Македон е мал генијалец: Решава задачи за средно и освојува медали, учи јазици за миг, галаксиите ги знае до детали

Владимир Димитровски, татко на математичкиот гениј, преку социјалните мрежи ги објави неговите фотографиите со медалот, како и фотографија од сертификатот за освоено второ место на натпреварот.

Фото: Фејсбук/Приватна архива

– Да ни се множат успесите – напиша тој во својата објава.

Генијалецот Македон добил трет медал на светски натпревар и куп разочарувања од МОН

Натпреварот „Математика без граници“ се одржа на 13 февруари.

Фото: Фејсбук/Приватна архива

Македон, досега на Македонија ѝ донесе два златни медали по математика, а во рамки на кампањата „Вложуваме во млади таленти“ доби и финансиска поддршка.

Македон ги доби златните медали за освоените први места во математика на светско ниво