Илустрација/Фото: Пиксабеј

Европската комисија даде зелено светло за нова вакцина на европскиот пазар, произведено од Санофи и ГСК, јави дописничката на МИА од Брисел.

Вакцината на Санофи и ГСК е базирана на протеин и од сега има дозвола за влез на пазарот на ЕУ како бустер-доза во борбата против коронавирусот.

Европската комисија, врз основа на научното мислење на Европската агенција за лекови (ЕМА), оцени дека оваа седма одобрена вакцина може да се користи како бустер доза кај возрасни лица.

ЕМА ја смета вакцината за безбедна, сигурна и квалитетна.

Согласно договорот склучен од страна на Европската комисија со фармацевтските компании, земјите членки ќе можат да набават 300 илјади дози од оваа вакцина доколку сакаат. Можат исто така да ги набават за да ги дистрибуираат на земји со низок и среден приход.