Фото: Европол

Европол уапси 566 лица и заплени повеќе од 300 парчиња оружје и речиси еден тон дрога низ јужна Европа, како дел од координираните заеднички акции на EMPACT, во кои учествуваа 26 европски земји и неколку меѓународни организации, се наведува на веб-страницата на таа европска организација.

Во периодот од 13 до 18 ноември, службените лица привеле речиси 290.000 субјекти, при што биле откриени 2.229 нелегални влезови, во акции кои опфаќале соработка на засилени проверки на надворешните граници на ЕУ и специјални операции во европските земји, пренесе „Танјуг“.

Хрватската полиција во рамките на таа координирана акција уапсила 17 шверцери, пренесува „Хина“.

Во акцијата, координирана од меѓународниот координативен центар формиран во Скопје, во која учествуваа повеќе од 22.000 полицајци, жандармерија, граничари, царински органи и национални единици, запленети се и повеќе од 300 парчиња оружје и 20.206 парчиња муниција. како речиси еден тон дрога.

Србија, заедно со официјални лица од Молдавија, Украина и земјите од регионот, беше вклучена во сајбер патролирање, при што беа откриени 120 сметки и лица поврзани со трговија со огнено оружје, од кои 94 биле откриени преку апликации за пораки, 11 на онлајн продавници и десет на други веб-локации и пет на „темната мрежа“.

Сајбер патролирањето било фокусирано на следење и истражување на активности на различни веб-локации, форуми и Интернет, како и апликации за пораки и социјални мрежи.

Како дел од патролирањето на интернет, оперативните активности беа насочени кон откривање нелегална трговија со огнено оружје и собирање дополнителни информации за идентификуваните цели.

Два холандски тима со специјална опрема за скенирање ги следеа премините во Грција и Црна Гора, додека надворешните граници на ЕУ биле надгледувани од офицери на Фронтекс.