Фото:ЕПА

Цената на златото моментално е блиску до највисокото ниво на сите времиња, со цена над 1.980 долари за унца. Зајакнувањето на вредноста на златото доаѓа во период кога банкарскиот сектор е загрозен и неколку банки во САД веќе банкротираа.
Трендот на инвестирање во злато постојано се зголемува. Податоците на Светскиот совет за злато покажуваат дека од 2000 година до денес, тој тренд е зголемен за 12 отсто годишно. Златото вообичаено постигнува повисоки вредности за време на рецесија, економска криза и политичка нестабилност.
Цените на златото се повлекоа од клучното ниво од 2.000 долари во понеделникот додека инвеститорите го оценуваат здравјето на глобалниот банкарски сектор, иако зголемените облози за паузирање на стапката на Федералните резерви ја одржуваа шипката близу едногодишниот врв.
Претходно, златото се искачи за 1,6 отсто на највисокото ниво од март 2022 година на 2.009,59 долари за унца, што е само помалку од рекордот поставен за време на почетокот на пандемијата.
Цените се зголемија за повеќе од 100 долари по падот на банката Силикон вали, што е втората по големина банкарска криза во историјата на САД, која исто така ја зароби 167-години старата швајцарска банка Кредит свис.
Акциите на европските банки се бореа од раниот пад, предводени од спасувачкиот договор на УБС груп за купување на Кредит свис, кој не успеа да ги ублажи стравувањата на пазарот од глобална банкарска зараза, што ги испрати нивните акции нагло пониско.
Артиклите достигнаа рекордно ниво на некои валути во понеделникот и блиску до највисокото ниво на американски долари, во заднината на најновите превирања во банкарскиот сектор, што доведе до вртоглаво покачување на побарувачката за безбедно засолниште.
Фјучерсите на американското злато, пак, поскапеа за 0,2 отсто до 1.978,00 долари за унца во Њујорк. Инвеститорите внимателно ќе ја следат политиката на ФЕД што треба да се донесе денеска.