Неодамнешниот договор меѓу Кина и Саудиска Арабија е мал, но важен чекор додека светот се буди со последиците од деноминирањето на речиси целата глобална трговија во американската валута

Мислење за феноменот на дедоларизација објавено во „Саут Чајна морнинг пост“

Сè поблиските односи меѓу Кина и Саудиска Арабија направија уште еден значаен чекор напред. Централните банки на двете земји се договорија за нивната прва размена на валути во вредност од максимум 50 милијарди јуани (55 милијарди HK $) во следните три години.
Во непосредна смисла, пактот ќе поттикне билатерална трговија деноминирана и во јуан и во ријал. На подолг рок, тоа навестува петројуана иднина бидејќи двете земји веќе се најважните трговски партнери една на друга.
Во глобалната политичка економија, во која долго време доминира петродоларот, ова може да биде почеток на сеизмичка промена. Помина многу долго време.
Пред речиси една година, претседателот Си Џинпинг беше во историска посета на Ријад, по што во февруари беше главниот извршен директор на Хонгконг, Џон Ли Ка-чиу. Следуваше серија зделки.
Шангајската берза и нејзиниот саудиски пандан започнаа соработка на вкрстени котирања, вклучувајќи фондови со кои се тргува преку размена (ЕТФ), финансиска технологија (финтек), животна средина, социјални и управување (ЕСГ) и размена на податоци.
Монетарната управа на Хонгконг, де факто централната банка на градот, и Саудиската централна банка ги зајакнаа врските што ги покриваат најновите технологии во регулаторниот надзор и мониторинг, и во финансиските полиња како што се токенизацијата и новите платежни системи.
Сепак, најновиот договор за размена на валути ќе биде најважен. Тоа значи дека трговијата може да се врши во локални валути, наместо да се плаќа во однос на американскиот долар. Ова може да се гледа како предизвик за доминацијата на американскиот долар. Можеби на подолг рок, но тоа е. Меѓутоа, за тоа има добра економска причина.
Сегашната американска федерална каматна стапка од плус пет проценти го турна доларот на историски нивоа во однос на повеќето други валути, што ја направи трговијата деноминирана во долар поскапа.
Има очигледни предности за два големи трговски партнера како Кина и Саудиска Арабија да можат да користат опција за локална валута, што ќе помогне да се намали притисокот од фактот дека мора да тргуваат со поскапа валута.
Глобалната „дедоларизација“ може да потрае уште малку, но трендот веќе ги одразува пукнатините во глобалната економија, која долго време беше навикната за порамнување на сметките со американската валута.
Јуанот може или не може да претставува предизвик за хегемонијата на доларот, но неговата интернационализација продолжува со голема брзина – во корист и на кинеската и на глобалната економија. Е.Р.