Ксенократија

Терминот е, секако, грчки. Значи управување на државата од странство, од туѓинци. Се разбира дека може да го замените со баварократија, што значи пак исто: управување на државата од Баварци. Ова некако ме потсетува...

All in!

Македонија не е казино и не ни се потребни политичари коцкари. Исто како што не ни требаат ни политички проститутки, кои ќе нѐ убедуваат дека не можат да сменат ДУП, ама менувањето на Уставот...

Баење против светски уплав од македонски уроци

При вакви ненормални работи, сосема е нормално Владата да го прогласи лубрикантот за лек. Ние сме друга планета, северноцрпната планета. На оваа планета животот не е создаден, животот дојде. Граѓаните дишат ајро, пијат нафта,...

Nomen est Omen (Името е судбина)

Неодамнешниот референдум во Македонија беше уште една во низата недоволно промислени, па и контрапродуктивни балкански иницијативи на администрациите во Брисел и Вашингтон. Промената на името во согласност со спогодбата, која под будното око на западните...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (2)

Посебно карактеристичен пример за контекстот на Тојнби е случајот со Браќата Миладиновци, Димитар и Константин, и нивниот Зборник на народни умотворби објавен под насловот „Блгарски народни песни“. Иако, рака на срце, во него има...

Се јавувам од една непозната земја

Насловот на моите писма до весникот „Нова Македонија“ ѝ припаѓа на категоријата традиционален, иако неговиот почеток не е поврзан со „Нова Македонија“. Оваа година е јубилејна - 20 години од неговата појава во средствата...

Колумна со мирис на леб

Недела пред зори. Мало место. Мала автобуска станица и мал број патници. Најпосле, мал автобус или комбе. Навестија пролетен ден, а студи небаре е Митровден. Вистината доаѓа попладне. За среќа, брзо се полни и...

Оксиморон(и)

Деновиве модерен збор во македонскиот политички ,,вокабулар“ е ,,оксиморон“. Зборот е од старогрчкиот јазик: оксис - остроумен, морос - глупав. Сте слушнале некоја ,,дама“ кога некому, на селски дијалект ќе му отсече: ,,морону еден!“...

Ругање со слободата

Aјварот го запрживме, а време е за тарана или за (кисела) туршија. #Бојкотирам веќе се трансформира во #Оставка. Колку и да се очигледни причините за тоа, сепак се издвојат неколку поради кои не само...

Европска Македонија обвинета за убиство на македонска Македонија

Македонија на референдумот за „европска Македонија“ изгласа „македонска Македонија“! Со порака дека само така ќе се „дружиме“ во овие организации. Сите Македонци, и дома и од дијаспората, им порачаа на северномакедончињата дека нема „играчки“...